Followers

Wednesday, 28 May 2014

Perbandingan Aplikasi TELEGRAM & WHATSAPP



Hari ni aku nak bagi tahu review sikit perbezaan aplikasi TELEGRAM & WHATSAPP. Mesti ramai yang dah kenal dan menggunakan aplikasi Whatsapp, tapi berapa ramai antara anda yang pernah dengar dan menggunakan aplikasi Telegram?

Aku rasa nisbah 1:10 sahaja atau mungkin 1:100 sahaja yang menggunakan aplikasi Telegram. Kenapa aku nak menekankan pasal aplikasi ini? Apa yang menariknya? Nak tahu? Baca sedikit perbandingan yang aku cari dan baca daripada laman web mereka.

TELEGRAM :-
Price (Harga) :
  • Free & Open Source (Percuma & Sumber Terbuka)
File Sharing (Perkongsian Fail) :
  • All Files Types (Semua jenis fail)
Platforms :
  • Mobile phones, Tablet, PC, MAC OS X
Group Conversation (Perbualan Kumpulan) :
  • Up to 200 members (Sehingga 200 ahli)
Security (Keselamatan) :
  • MTPROTO Encryption
Self-Destructing Messages (Mesej musnah sendiri) :
  • Yes - Optional (Ya - Pilihan) 
API :
  • Available (Ada)
Website : https://telegram.org/

WHATSAPP :-
Price (Harga) :
  • $0.99 Per Year (RM3.XX Setahun)
File Sharing (Perkongsian Fail) :
  • Audio, Video & Image only
Platforms :
  • Mobile phones
Group Conversation (Perbualan Kumpulan) :
  • Up to 50 members (Sehingga 50 ahli)
Security (Keselamatan) :
  • Encryption - Less secure (Kurang selamat)
Self-Destructing Messages (Mesej musnah sendiri) :
  • No (Tiada) 
API :
  • Not Available (Tidak ada)
Website : http://www.whatsapp.com/
Ini antara info yang aku dapat. Kalau ada kesilapan atas perkongsian ini boleh la komen dibawah. Mungkin ada update terbaru ke daripada setiap aplikasi. Anda yang berhak memilih mana yang lebih baik dan bagus untuk pernggunaan harian anda. Aku sekarang menggunakan aplikasi Telegram. Rakan-rakan yang ada nombor aku dan aplikasi ini, bolehlah mesej aku disana.

10 comments:

  1. Replies
    1. Hebat la sangat. Mentol boleh la. hahaha

      Delete
  2. wahhhh.... nanti nak test telegram, tp problem dia user telegram tak banyak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita mulakan, dan ajak kawan-kawan, lama-lama ramai la. =D

      Delete
  3. Taktau apa beza sebab tak ada telegram hehehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada nanti tau la. Senang je.

      Delete
  4. nak install tapi macam henfon x muat je.. huhuhu.. low memory

    ReplyDelete
    Replies
    1. teman guna Windows Phone ok ler. Boleh install byk apps.

      Delete